
Jak smakują płatki wiśni?
Dodany przez: AZJ - 2018-03-26 15:43:19 - 3344 unikalnych wyświetleń;
Nareszcie nadeszła wiosna, a wraz z nią sezon sakury i nieodłącznie związane z nią hanami. Japońskie wiśnie, przez to, że kwitną krótko, stały się symbolem ulotnego życia, a piękno ich różowych płatków nieodłącznie kojarzone jest z romantyzmem. Każdy fan mangi czy anime kojarzy pary spacerujące wzdłuż alei kwitnących drzew albo posyłających sobie tęskne spojrzenia za opadających płatków.
Z kwitnącymi wiśniami wiąże się też oczywiście hanami – imprezy plenerowe, których głównym celem, jest podziwianie sakury. W praktyce ta tradycja stanowi doskonałą wymówkę do zorganizowania pikniku i cieszenia się towarzystwem przyjaciół lub współpracowników.
Jak każdej cyklicznej rozrywce w Japonii, także oglądaniu rozkwitających wiśni towarzyszą sezonowe przekąski.
Starbucks proponuje swoim klientom kawy o smaku sakury, Asahi wypuszcza specjalne, wiosenne piwo: produkt idealny na okres wspólnego picia. Coca cola choć nie proponuje nowego smaku, to podbija serca japońskich klientów specjalną butelką ze wzorem sakury.
Płatki japońskiej wiśni lądują w tym okresie we wszystkim, co można spałaszować ze smakiem: od lodów po cynamonowe bułeczki.
Tymczasem w Polsce pogoda, chociaż słoneczna, nie sprzyja jeszcze kwitnieniu. Zaś na hanami z prawdziwego zdarzenia przyjdzie nam poczekać aż do szóstego maja.
http://otaku.pl/newsimg/1522073091.jpg
Udostępnij |